duminică, 27 aprilie 2014

''COMETA'' .... sau prevestire          
          Pentru ca ieri s'au implinit 28 de ani de la catastrofa nucleara de la Cernobal, vreau sa va povestesc o experienta la care am fost martor si pe care am inteles'o mult mai tarziu.
   Asa cum am mai amintit in articolele anterioare, am avut o copilarie dominata de foarte multa timiditate dar paradoxal aceasta copilarie a avut parte si de o serie de conjuncturi care mi'au imbogatit si dezvoltat imaginatia.
   O astfel de conjunctura a fost familia vecinului meu care avea un fiu de aceeasi varsta cu mine. Colegi de clasa si vecini, eram si foarte buni prieteni. Tatal prietenului meu era seful Caminului Cultural din sat iar in fiecare sambata si duminica rulau filme in Caminul Cultural. Fiind prietenul cel mai bun al lui Marian, tatal lui rareori ma taxa cand veneam la film asa ca nu ratam aproape nici unul.
   Intr'o seara, pe cand asteptam pe treptele Caminului sa se apropie ora inceperii filmului, ma aflam la cativa metri de Verginel, un fin al mamei mele care era cu 3 sau 4 ani mai mare ca mine. Dintr'o data arata cu mana spre rasarit si striga: ''cometa Halley!'' Toate privirile s'au intors spre rasarit si pret de 6-8 secunde s'a facut liniste. Apoi fiecare si'a continuat zbenguiala prin fata Caminului Cultural.
   Acum sa explic ceea ce am vazut:
- o stea in colturi(e clar ca nimeni nu a retinut numarul lor; esti coplesit de fenomen plus durata foarte scurta de trecere) de un rosu aprins, exact cum era steagul fostei U.R.S.S.
- steaua se deplasa de la nord la sud si era urmata de o coada purpurie prin care licareau multe stelute care erau tot in colturi.
- traiectoria ei a descris un semicerc iar punctul maxim al semicercului nu depasea inaltimea pomilor.
- distanta pana la ea parea foarte aproape, cateva sute de metri nu ca si cum ar fi la linia orizontului.
- dimensiunea era enorma ca si cum ar fi un pom cu radacini cu tot ce trece orizontal prin fata voastra.
   Toate acestea se petreceau in 1986 pentru ca Verginel stia de acest eveniment, mai putin faptul ca nu asa arata o cometa. Meritul lui este enorm pentru ca el este cel care ne'a semnalat fenomenul, fenomen pe care l'a atribuit cometei Halley si asa a putut dainui in memoria mea ani de zile pana astazi.  E greu de inteles ce impact are o astfel de manifestare suprarealista.
Stiu ca era spre sfarsitul lui martie, inceputul sau cel mult mijlocul lui aprilie pentru ca pomii nu aveau frunze; in felul acesta am putut vedea printre ramurile pomilor.
   Anii au trecut si in 1997 a aparut cometa Hale-Bopp. Am urmarit'o pana ce nu s'a mai observat pe cerul Romaniei si al Husului. Nu stiu cati va amintiti dar stiu sigur ca am urmarit'o mai mult de o luna de zile. Atunci am inceput sa compar ceea ce am observat in 1986 cu ceea ce era intr'adevar o cometa. De atunci am realizat ca ceea ce am vazut in 1986 a fost un semn si nicidecum cometa Halley. Un semn care tarziu l'am coroborat cu dezastrul nuclear de la Cernobal.
   In cartea Apocalipsei, capitolul 8 versetele 10 si 11 citim asa:

''Si a trambitat al treilea inger, si a cazut din cer o stea uriasa, arzand ca o faclie, si a cazut peste a treia parte din rauri si peste izvoarele apelor.
Si numele stelei se cheama Absintos. Si a treia parte din ape s'a facut ca pelinul, si multi dintre oameni au murit din pricina apelor, pentru ca se facusera amare.''

   In limba ucrainiana Cernobal inseamna ''amar''; nu stau acum sa interpretez textul Apocalipsei dar cam multe se leaga, nu credeti? Ramane la latitudinea fiecaruia sa traga ce concluzii vrea.
   Am fost un copil fericit la locul potrivit si in momentul potrivit. Fericirea coilariei ma insoteste si astazi si sper ca nu deranjez pe prea multi cu fericirea mea.
     
                       ''Bucurati'va cu cei ce se bucura'' ... 

si sunt sigur ca cei ce au fost atinsi de focul divin al dragostei se bucura impreuna cu mine.
   Doresc sa fie toti fericiti si puteti fi toti fericiti pentru ca fericirea este o alegere si nu un ''dat''.

PACE, LUMINA SI IUBIRE!

(Am redat intr'un desen atat cat m'am priceput eu ceea ce am vazut in primavara lui 1986).


Cu afectiune,
Sergiu-Silvan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu